Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune este o organizație neguvernamentală cu sediul în Craiova. Ea își propune să faciliteze accesul oricărei persoane la metode și tehnici eficiente de dezvoltare și evoluție personală și socială, pentru un mai bun echilibru în relația cu sine și cu cei din jur, în mod special prin intermediul serviciilor psihologice și a tehnicilor psihoterapeutice, având ca finalitate creșterea calității vieții umane și a eficienței activităților sociale și economice. Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune a fost înființată în luna iunie 2011, la inițiativa unui grup de 8 tineri și adulți din Craiova, Slatina și Severin, care au tangență cu studiile de specialitate în domeniul psihologiei, psihoterapiei și metodelor non formale de învățare.
Membrii organizației noastre își desfășoară o mare parte din activitate intrând în contact cu copii și tineri, cu adulți aflați la început de carieră sau cu persoane dornice să se dezvolte și să se afirme. Problemele pe care le întâlnim de fiecare dată în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea ne-au făcut să luăm atitudine și să încercam să schimbăm ceva. Activitatea noastră se axează preponderent pe a oferi servicii de specialitate din aria psihologiei și psihoterapiei copiilor, tinerilor și adulților cu oportunități reduse. Din nefericire, aceștia nu au acces la astfel de beneficii deși au foarte mare nevoie de susținere în acest sens.
Începând din anul 2012, organizația noastră implementează proiecte pentru tineret, schimburi de tineri și mobilități ale lucrătorilor de tineret, în cadrul programului Tineret în Acțiune, iar din anul 2014 în cadrul programului Erasmus+ finanțate de Uniunea Europeană. Prin aceste proiecte ne dorim să creștem nivelul de dezvoltare personală, psihoeducație și cunoștințe și abilități în ceea ce privește metode și tehnici de lucru non-formale în comunitate.
În anul 2020, voluntarii noștri au construit și gestionat în Craiova Grădina Terapeutică, un spațiu de explorare senzorială, o oază de relaxare în natură, chiar în mijlocul orașului. Grădina a fost împărțită în zone dedicate tuturor celor 5 simțuri, oamenii având ocazia să vadă, audă, atingă, miroase și guste, experiență care i-a călăuzit către emoții și trăiri unice. Vedeta acestei grădini a fost poteca terapeutică pe care vizitatorii au explorat-o desculți, pășind pe diverse texturi create din materiale naturale.
În prezent, în perioada aprilie 2021 – martie 2024 avem în implementare proiectul „ Bătaia nu este ruptă din Rai!” în parteneriat cu Norsk Moreno Institutt din Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, Scopul proiectului este de a asigura înființarea în comuna Predești, jud. Dolj a unui Centru local de sprijin și acțiune civică, care va fi activ în sfera protejării drepturilor femeilor, a egalității de gen, contribuind în mod concret la dezvoltarea pe plan local a unui mediu ONG implicat social, și totodată va contribui la creșterea capacității localnicelor, victime ale violenței de gen, de a gestiona situațiile de risc cu care se confruntă, ca urmare a efectelor pozitive ale activităților proiectului.
În perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023 derulam proiectul „Pas cu pas cresc demn!” împreună cu Moreno Huset AS din Norvegia, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Dolj și Centrul de Detenție Minori și Tineri Craiova și în colaborare cu Baroul Dolj și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.926.662€ oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului ”Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”. Obiectivul proiectului este de a promova respectarea drepturilor copilului la nivel național.
Proiect derulat de :
în parteneriat cu :
în colaborare cu :