Două spații destinate interacțiunii cu minorii în contexte judiciare au fost inaugurate în Craiova
Publicat in data : 2023-05-17

În cadrul proiectului „Pas cu pas cresc demn!”, Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune a amenajat un spațiu destinat audierii copiilor și interacțiunii cu aceștia în incinta Secției de Poliție nr. 1 din Craiova și a reamenajat  camera „Părinte-copil‘‘ din Centrul de Detenție Minori și Tineri Craiova. Acestea au fost aranjate corespunzător pentru a favoriza dialogul cu minorii care vin în contact cu autoritățile pe parcursul unor anchete judiciare, dar și pentru a avea parte de întâlniri adecvate în cadrul vizitelor cu copiii lor.

Pentru a deveni funcțional și util din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat, precum și desfășurarea în condiții optime a activităților procedurale în care sunt implicați minori victime ale unor infracțiuni, spațiul din cadrul Secției de Poliție nr. 1 a fost dotat si amenajat cu mobilier, jucării, tehnologie de transcriere și înregistrare audio-video, fereastră unidirecțională cu scopul de a asigura minorilor audiați un mediu cald, prietenos și o atmosferă de siguranță, evitând contactul și expunerea acestora cu agresorul și alte părți implicate în anchetă.

Spațiul a beneficiat de o fereastră unidirecțională prin intermediul căreia se urmărește evoluția audierilor din afara camerei, discret, fără a suprasolicita emoțional minorul supus anchetei. În acest fel, interacțiunea cu minorii anchetați se va realiza într-un cadru de liniște, empatie și confidențialitate, astfel încât victimizarea și traumautizarea acestora se vor diminua considerabil.

Reamenajarea camerei „Părinte și copil‘‘ din Centrul de Detenție Minori și Tineri Craiova are ca scop transformarea spațiului existent într-un spațiu primitor, cald, prietenos, în care minorii internați în Centru au dreptul să primească vizite de la proprii copii și să interacționeze cu aceștia în condiții de normalitate, esențiale pentru crearea și menținerea unei legături emoționale sănătoase părinte – copil.

Camera a fost amenajată și dotată cu mobilier și jucării care să permită crearea unui spațiu de siguranță pentru copiii care provin din familii cu părinți privați de libertate, astfel încât vizita copilului la părintele încarcerat să nu devină mai traumatizantă. Pe de altă parte, spațiu permite părintelui conectarea cu propriul copil, prin activități specifice vârstei (desene, puzzle-uri si alte jocuri).

Prin intermediul acestui proiect Asociația Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune rămâne statutară viziunii sale pe termen lung de a se implica în proiecte prin care reușește să schimbe în bine viața unor persoane și mai ales a celor din categorii defavorizate, aducând valoare în viața lor, alături de partenerii și colaboratorii din cadrul proiectului.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.926.662€ oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”. Obiectivul proiectului este de a promova respectarea drepturilor copilului la nivel național.

Pentru mai multe detalii despre Granturile SEE, precum și despre Operatorul de Program accesați www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2921. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului.

Lucrând împreună pentru o Europă incluzivă.

Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor
Pentru mai multe detalii despre Granturile SEE, precum și despre Operatorul de Program accesați www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

Proiect derulat de :

în parteneriat cu :

în colaborare cu :