„Copiii trebuie să trăiască într-o lume a frumuseții”
Publicat in data : 2023-03-10

V. A. Sukhomlinsky spunea: „Copiii trebuie să trăiască într-o lume a frumuseții, jocurilor, basmelor, muzicii, desenului, imaginației, creativității.”. Cât de frumos ar fi, ce fericiți ar fi copiii, ce stimă de sine crescută ar avea, ce adulți responsabili am avea și am trăi într-o lume fără violență! Însă, conform ministrului Familiei, Gabriela Firea, 4 copii și 42 de femei au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie, aproximativ 9000 de copiii și 40 000 de femei au fost victimile agesiunilor, au fost emise peste 11 000 de ordine de protecție și peste 20 000 de ordine de protecție provizorii.

Poate părea un număr mic comparativ cu populația din Romănia (19 053 815 la recesământul din 2021), însă întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este: „Doar 9 000 de copii au fost agresați, doar 40 000 de femei au suferit agresiune?”. În realitate aceste numere sunt mult mai mari, iar acest lucru se întâmplă pentru că aceste cazuri nu sunt raportate. Victimele nu apelează la autorități, preferând să se ascundă de frică să nu degenereze situația și mai mult.

Un copil agresat nu poate să fie empatic, nu poate să-și dezvolte inteligența emoțională, iar studiile au arătat că inteligența emoțională și constructul său - empatia, contribuie la luarea deciziilor raționale. Un copil care poate lua decizii raționale va fi mai puțin tentat spre agresiune. În plus, s-a constatat că inteligența emoțională și stresul personal pot influența hipervigilența și amânarea de decizii.

Atenția specialiștilor a fost atrasă de proliferarea violenței și distructivității, atât la scară națională, cât și la nivel mondial. Aproape zilnic citim articole sau auzim la TV de atacuri armate inițiate de copiii, adolescenți, tineri, etc. Nu departe de granița țării noastre asităm la un război provocat de pasiunea de distrugere („pulsiunea de moarte”, Freud). Pentru o dezvoltare sănătoasă, copilul trebuie să parcurgă un traseu favorabil. Atunci când copilul  este „asaltat de pulsiuni asupra cărora simte că nu are control sau că are insuficient control; drept rezultat, va suferi de anxietate acută referitor la siguranța persoanelor pe care le iubește și se va teme, de asemenea, de răzbunarea care se așteaptă să fie abătută asupra sa” (Bowlby: Crearea și ruperea legăturilor aferente). Când va fi agresat, va răspunde cu agresiune, fiind singurul mod pe care l-au învățăt pentru apărare.

Pavați-le copiilor un traseu favorabil unei dezvoltări sănătoase și nu uitați: „comportamentul este rezultatul unui conflict aproape continuu între impulsurile aflate în interacțiune”.

Peste 1200 de copiii vor beneficia de ședințe de psihoterapie gratuite și ne dorim să creștem astfel încât să creștem adulți sănătoși.

Proiectul „Pas cu pas cresc demn!” beneficiază de un grant în valoare de 1.926.662€ oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului ”Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”. Obiectivul proiectului este de a promova respectarea drepturilor copilului la nivel național.

Pentru mai multe detalii despre Granturile SEE, precum și despre Operatorul de Program accesați www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2921. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflect opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea excusivă a autorului.

Lucrând împreună pentru o Europă incluzivă.

Material realizat cu sprijinul financiar al Mecanismului Financiar al SEE 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor
Pentru mai multe detalii despre Granturile SEE, precum și despre Operatorul de Program accesați www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

Proiect derulat de :

în parteneriat cu :

în colaborare cu :