În cadrul concursului, copiii sunt invitați să creeze și să trimită pe website sloganuri prin care să-și promoveze drepturile, care ulterior vor fi colantate pe „Autocarul Demnității” și va da posibilitatea unui număr de 160 de participanți să își manifeste creativitatea. Prin intermediul concursului, copiii vor afla informații despre drepturile lor, fiind astfel stimulați să se implice mai mult în activități civice, cu atât mai mult cu cât autocarul le va purta creațiile prin țară.
Fiecare copil care își dorește să participe poate să trimită sloganuri – minim unul și maxim 5 – sub forma de desen, fotografie sau alt tip de imagine, care vor fi aplicate pe autocar. În prealabil, creațiile înscrise vor trece prin procesul de deliberare a unui juriu format din membrii Asociației Dezvoltare și Psihoterapie prin Acțiune și câte un membru desemnat din partea partenerilor proiectului, ce le vor analiza. Prin intermediul autocarului vor fi transmise mesajele de promovare a drepturilor copiilor în localitățile din 8 regiuni ale țării în care aceștia vor călătorii.
În total se vor desfășura 4 astfel de călătorii a câte 4 zile fiecare, ocazie cu care copiii din Autocarul Demnității se vor întâlni și vor schimba idei, mesaje și impresii cu alți copii din localitățile în care Caravana va ajunge. În plus, pe parcursul călătoriei, aceștia vor vizita și obiective culturale și turistice din zonă.
În total, vor fi informați în această acțiune un număr de 8000 de beneficiari, o parte dintre aceștia vor primi și câte un pachet ce va conține materiale publicitare (rucsaci, tricouri, materiale informative despre drepturile omului).
Proiectul „Pas cu pas cresc demn!” răspunde nevoii de apărare a drepturilor copiilor prin implementarea pe parcursul a 24 de luni a unor măsuri viabile, concrete, menite să asigure îndeplinirea acesteia. Grupul țintă final este reprezentat de 1.207 copii, în special copii din mediul rural, care sunt victime ale violenței domestice și abuzurilor, copii cu dizabilități care sunt lipsiți de un tratament afectuos și protector, copii care vin în contact cu instituțiile publice în anchete judiciare, copii care prin implicarea în activitățile proiectului își vor depăși traumele și își vor cunoaște drepturile.
Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 1.926.662€ oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”. Obiectivul proiectului este acela de a promova respectarea drepturilor copilului la nivel național.
Pentru mai multe detalii despre Granturile SEE, precum și despre Operatorul de Program accesați www.eeagrants.ro și www.frds.ro. Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2921. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului.
Proiect derulat de :
în parteneriat cu :
în colaborare cu :